Rastući troškovi sirovina podstakli su cijene fjučersa "crne serije" općenito su porasle

Vrijeme: 2021-06-23 Hits: 15

U posljednje vrijeme naglo su porasle fjučers cijene "crnih metala" koje predstavljaju željezna ruda i armatura. Dana 26. aprila, glavni ugovor za rudu željeza 2109 porastao je na maksimum od 1166 juana/tona, i zatvorio se za 4.33% istog dana, postavljajući ponovo novi maksimum; glavni ugovor 2110 za armaturu i glavni ugovor 2110 za toplo valjanje takođe su porasli za više od 4% i postavili su nedavni rekord. novi highs. Posmatrajući ukupni trend vezanih velikih ugovora, cijena hot coil-a je porasla za oko 30% u odnosu na početak godine, a cijene željezne rude i armature također su porasle za više od 20%.

Porast cijena fjučersa na crne metale nije bez veze s rastom potražnje. Od početka ove godine, cijene glavnih proizvoda u industriji čelika, obojenih metala, petrohemije i drugih nastavili su uzlazni trend krajem prošle godine, a cijene obojenih metala su prilično naglo porasle.

Cijena sirovina je naglo porasla iz sljedećih razloga: Prvo, rastući troškovi sirovina podstakli su opći rast cijena rasutih proizvoda; Drugo, oporavak proizvodnje nizvodne industrije stvorio je tesnu situaciju ponude i potražnje; Treće, istaknuti su finansijski atributi kao što su obojeni metali i neki hemijski proizvodi. Labava monetarna politika i bolja globalna ekonomska očekivanja podstakli su aktivnost globalne trgovine fjučersima, a kratkoročne špekulacije na finansijskom tržištu takođe imaju značajan pojačavajući efekat na rast cijena.

S postepenim oporavkom globalne ekonomije, potražnja za čelikom će nastaviti rasti, a povećanje potražnje čelika sigurno će potaknuti rast potražnje za željeznom rudom. Podaci pokazuju da je u prvom tromjesečju zemlja proizvela 271 milion tona sirovog čelika, što je povećanje od 15.6% u odnosu na prethodnu godinu; proizveo 221 milion tona sirovog gvožđa, što je povećanje od 8.0% u odnosu na prethodnu godinu; proizvedeno 329 miliona tona čelika, što je povećanje od 22.5% u odnosu na isti period prethodne godine.

U ovoj fazi, profit čeličana nastavlja da raste, a potražnja za visokokvalitetnom rudom se povećava, što podržava cijenu željezne rude; glavni pokretač cijene armature je potražnja i ograničenja proizvodnje. Potražnja nastavlja da se poboljšava u kontekstu vrhunca sezone.

Što se tiče praćenja trenda "crne linije", domaća tražnja je trenutno velika, a raste i potražnja u inostranstvu, a cijene željezne rude i dalje su na visokom nivou. Međutim, sa završetkom obnove proizvodnje u inostranstvu, kasniji marginalni pogon će biti nedovoljan.

Što se tiče trenda čeličnih šipki kao što su armatura i vrući kotur, trenutno tržište se suočava sa negativnim faktorima kao što su slabija očekivanja ekonomske ekspanzije i očekivanja poboljšane kontrole politike. Ako bude vođen samo domaćom potražnjom, kasniji prostor za povećanje cijena će biti relativno ograničen, a politika ograničenja proizvodnje na strani ponude će se provoditi. Strogost, rastući troškovi i nalet na prekomorskim tržištima donijeli su određenu podršku. Pozitivni i negativni faktori su isprepleteni, neizvjesnost tržišta čelika je povećana, a zamah za nastavak naglog rasta je slab, a trend može ostati visok u kratkom roku.

U sljedećem koraku, radit ćemo s relevantnim odjelima na aktivnom poduzimanju mjera za stabilizaciju cijena sirovina: prvo, pojačati praćenje poslovanja i nadzor cijena, stabilizirati tržišna očekivanja, blagovremeno osloboditi uslove poslovanja, voditi javno mnijenje i spriječiti paniku kupovina ili gomilanje zaliha na tržištu. Sarađivati ​​s relevantnim odjelima kako bi se odlučno suzbile nezakonite aktivnosti kao što su monopolističko tržište i zlonamjerne špekulacije; drugo, podržati preduzeća uzvodno i nizvodno da uspostave dugoročne i stabilne odnose saradnje, koordinirano odgovoriti na rizike fluktuacije tržišnih cijena i ohrabriti topioničarska i prerađivačka preduzeća da sprovode buduće transakcije zaštite od rizika.

Prethodna: nijedan

Sledeće: Transakcija je relativno oprezna. Oscilacija cijene spiralne cijevi prije praznika će se postepeno smanjivati